Psihiatrie

Psihiatria este o ramura a medicinei care se ocupa de stabilizarea afectiva a persoanelor si de patologiile cognitive, perceptive, de pervertire a instinctelor sau de tulburarile de constienta ale oamenilor. Acestea afecteaza intreaga viata a pacientilor, astfel ca tratarea lor are o insemnatate deosebita.

Doctor LAURA POPA

Medic primar psihiatru.

Program

Luni, Miercuri, Vineri - 14:00 - 20:00

Marti, Joi - 08:00 - 14:00

Programarile se fac numai la numarul de telefon 021.745.32.08, nu prin e-mail.

Avem Contract cu CASMB si eliberam retete gratuite/ compensate.

Consultatiile cu bilet de trimitere sunt GRATUITE.

SPECIALIZARE

DENUMIRE SERVICIU

PRET

Psihiatrie

Consultatie fara bilet de trimitere

100 lei

Psihiatrie

Eliberare adeverinte/ certificate/ avize

50 lei

Pe scurt despre cele mai frecvente afectiuni psihice:

Tulburari anxioase si tulburari somatoforme Din categoria tulburarilor anxioase fac parte: tulburarea de panica, fobiile, tulburarea obsesiv-compulsiva, tulburarea de anxietate generalizata, tulburarea de stres posttraumatic, tulburarea acuta de stres. Ele au ca punct comun ‘ anxietatea’, o teama patologica, modificata cantitativ si/sau calitativ fata de anxietatea considerata normala, pe care orice persoana o poate experimenta in diferite momente ale vietii sale. Tulburarile somatoforme se refera la simptome sau acuze de tip fizic care nu pot fi explicate de nicio modificare organica, somatica. In aceasta situatie poate fi vorba despre pacienti care vin la consultatie acuzand o durere, la un anumit nivel, pentru care analizele uzuale sau explorarile de laborator nu au gasit nicio explicatie.

Tulburari conversive si disociative Tulburarile de conversie pot sugera o afectiune neurologica sau o afectiune medicala generala. Simptomatologia in cauza nu are insa o explicatie organica, ea fiind asociata unui factor stresor puternic si bine conturat. In cadrul tulburarilor disociative au fost descrise: tulburarea de depersonalizare, fuga disociativa, amnezia disociativa, tulburarea de identitate disociativa.

Tulburari de personalitate Tulburarea de personalitate este o modificare inflexibila a structurii psihice a individului si a comportamentului acestuia, care se diferentiaza considerabil de asteptarile din cultura acestuia. Debutul este in adolescenta sau devreme in perioada adulta. Se caracterizeaza prin stabilitate in timp. Din aceasta categorie, amintim tulburarile de personalitate: paranoida, schizoida, schizotipala, antisociala, borderline, histrionica, narcisica, evitanta, dependenta si obsesiv-compulsiva. (conform clasificarii DSM)

Tulburari psihiatrice asociate ciclului reproductiv feminin (ex. tulburari psihiatrice din post-partum) Aceste tulburari psihiatrice sunt in stransa legatura cu perioada menstrelor, a sarcinii, a post-partumului si a menopauzei. Ele pot imbraca forma sindromului premenstrual, a tulburarii disforice premenstruale, a depresiilor sau a psihozelor postpartum. Ultimele doua categorii se pot constitui in urgente psihiatrice deoarece poate fi pusa in pericol viata nou-nascutului.

Tulburari psihice asociate unor boli somatice Tulburarile apartinand acestei categorii fac referire la simptomatologia psihiatrica aparuta ca o consecinta directa a unei boli somatice diagnosticate.

Tulburari deteriorativ-dementiale In aceasta grupa se incadreaza vasta categorie a dementelor si sindromul de mild cognitive impairment (MCI) cand persoana in cauza nu are inca dementa, insa prezinta acuze de alterare a memoriei, cu scaderea obiectiva a performantelor de memorie evidentiata prin teste neuropsihologice. Pacientul cu sindromul de MCI prezinta functie cognitiva in general normala si activitati zilnice normale, fara afectarea activitatii sociale sau profesionale, cum se intampla, de regula, in cazul dementelor. Dementa trebuie diferentiata de imbatranirea normala, ca si de delirium sau de orice alt tip de tulburare confuzionala.

Tulburari afective precum tulburarea depresiva sau tulburarea afectiva bipolara Aceste tulburari au in vedere modificarea dispozitiei pacientului. Exista ceea ce numim ‘tristete normala’, care apare in perioade de doliu (fara a depasi o durata anume) si ‘tristete patologica’, care poate merge pana la depresie. Opusul acestora ar fi perioadele maniacale, in care pacientii au o stima crescuta de sine, pot fi logoreici sau dezinhibati, pot prezenta hiperactivitate, fuga de idei, distractibilitate si insomnie. Forma mai atenuata a maniei se numeste hipomanie. In cadrul tulburarilor afective sunt incluse si tulburari mixte, cum ar fi, de exemplu, tulburarea afectiva bipolara, care se manifesta prin episoade depresive alternand cu perioade de manie sau de hipomanie. De cele mai multe ori, pentru ca pacientii se simt bine in perioadele maniacale, sunt tentati sa nu le recunoasca gravitatea si nici riscurile la care se supun pe sine ori pe cei din jur. In plus, cand li se vorbeste despre existenta unui tratament antimaniacal, ei tind, la un prim abord, sa nu-l ia in consideratie. Cat despre episoadele de hipomanie, se stie ca uneori, pacientii nu sunt constienti de prezenta modificarilor afective suferite si in acest caz este utila discutia cu anturajul acestora.

Tulburari psihotice ( ex. tulburare deliranta, tulburarea psihotica indusa ‘folie a deux’, schizofrenia) Psihoza apare cand bolnavul pierde contactul cu realitatea. Adesea, acesta nu este constient de patologia pe care o prezinta, adica nu are ‘insight’. Tulburarea psihotica se poate manifesta prin modificari de perceptie (iluzii, halucinatii), tulburari de gandire (precum ideile delirante), mergand chiar pana la dezorganizarea acesteia, modificari ale afectului (afect plat, inadecvare afectiva, inversiune afectiva, ambivalenta afectiva). De asemenea, pot surveni si modificari la nivelul vointei (unul din simptomele negative ale schizofreniei fiind abulia), ale memoriei, atentiei, dar si ale impulsurilor. De cele mai multe ori, avem de-a face cu o afectare importanta a vietii sociale si profesionale.

Abuzul si dependenta de substante psihoactive In aceasta grupa sunt incluse abuzul si dependenta de alcool sau de alte droguri. Tot aici putem include si categoria de tulburari asociate uzului unor medicamente precum: sedativele, hipnoticele si benzodiazepinele.

Tulburari de comportament alimentar Cu debut frecvent la adolescenta, acestea au in vedere simptomatologia de modificare a apetitului alimentar, in sensul cresterii sau scaderii acestuia, pana la patologii mult mai complexe, de tipul anorexiei sau bulimiei nervoase. De asemenea, din aceasta categorie fac parte si Tulburarea mancatului compulsiv (‘Binge- eating disorder’), hiperfagia si sindromul mancatului noaptea (‘night eating syndrome’).

Tulburari de somn In cadrul acestora sunt incluse insomnia (de adormire, trezirile nocturne, de trezire), hipersomnia, narcolepsia, tulburarea de somn in legatura cu respiratia, tulburarea ritmului circadian de somn, dissomnia fara alta specificatie, cosmarul, teroarea de somn, somnambulismul, parasomnia fara alta specificatie. Tot aici se incadreaza si tulburarile de somn in legatura cu alta tulburare mentala, cele datorate unei conditii medicale generale si tulburarile de somn induse de o substanta.

Servicii Medicale

Avem Contract cu CASMB.

Specialisti cu o vasta experienta va asigura servicii medicale de inalta calitate, atentia de care aveti nevoie si monitorizarea continua a starii de sanatate. Va putem ajuta cu:

  • Diagnostic si tratament
  • Consultatii de specialitate
  • Interpretarea datelor paraclinice
  • Dispensarizarea bolilor cronice
  • Tratamente

Contact

DALI MEDICAL

Adresa:Str.Cetatea Histria, nr.12, et.1
  Sector 6, Bucuresti
Telefon: 021.413.53.79 / 021.745.32.08
E-mail: office@dalimedical.ro

Harta